Blog
Beneficiile unui somn sănătos
Somnul bun și profund este factorul cheie pentru obținerea unui corp și a unei minți sănătoase. Este o stare naturală când are loc regenerarea țesuturilor și restaurarea tuturor sistemelor vitale. Cu toate acestea, trecem adesea cu vederea de ce un somn sănătos este atât de important și care sunt consecințele potențiale ale deficienței de somn.  
Calitatea somnului este responsabilă pentru o serie întreagă de procese care au loc în corpul nostru:  
  1. Regenerarea țesuturilor și a metabolismului.

    Pe măsură ce dormi, celulele se regenerează, în timp ce hormonii și proteinele sunt sintetizate pentru a menține mușchii, pielea și oasele sănătoase, ajutând la întărirea sistemului imunitar. O lipsă consecventă a somnului sănătos și profund are ca rezultat metabolismul afectat, iar regenerarea celulelor și substanțelor încetinește sau se oprește cu totul, crescând riscul de întârziere a proceselor metabolice și de dezvoltare a diferitelor infecții și boli. Deteriorarea metabolismului duce la creșterea poftei de mâncare, obezitate și chiar diabet. Mai mult, somnul slab crește producția de hormoni de stres, care ridică tensiunea arterială și afectează negativ sistemul cardiovascular.

  2. Îmbunătățirea imunității.

    Calitatea somnului are un efect pozitiv asupra întăririi sistemului imunitar și ajută la reglarea proceselor inflamatorii din organism. Există un impuls și o activare a celulelor imunitare, care luptă împotriva infecțiilor și reduc inflamația în organism. Somnul inadecvat, mai ales pe perioade lungi de timp, afectează negativ sănătatea și provoacă probleme fizice și psihologice.

  3. Curățarea creierului și eliminarea toxinelor.

    În timpul somnului, creierul este curățat de toate toxinele care s-au acumulat în timpul zilei. De asemenea, dacă organismul nu se odihnește suficient, acest lucru duce la un dezechilibru emoțional, iar dimineața se simte în continuare obosit și iritabil.

  4. Prelucrarea și stocarea informațiilor.

    Somnul adânc joacă, de asemenea, un rol important în sănătatea mintală a fiecărei persoane. În timpul somnului, informațiile obținute în timpul zilei sunt procesate și stocate în memoria pe termen lung. În plus, conexiunile neuronale sunt întărite, îmbunătățind astfel funcțiile cognitive precum atenția și gândirea. Lipsa somnului poate duce la tulburări de memorie și concentrare. Informațiile primite nu vor fi procesate conform intenției, iar procesul de stocare va fi întrerupt.


Îmbunătățind calitatea somnului vă va ajuta la eliminarea sindromului de oboseală cronică și vă va îmbunătăți starea de spirit, performanța zilnică și sănătatea generală:

  • Fă sport de minim 2 ori/ săptămână.
    Activitatea fizică îmbunătățește metabolismul și regenerarea celulară, reduce nivelul de stres și îmbunătățește calitatea generală a somnului. Totuși, nu face mișcare cu puțin timp înainte de culcare,îmbunătățind calitatea somnului, altfel corpul tău nu va avea suficient timp să se relaxeze.
  • Limitați timpul petrecut în fața ecranelor ( telefon, tv, laptop etc).
    Experții sfătuiesc să evitați utilizarea gadgeturilor cu cel puțin o oră înainte de culcare. Dispozitivele electronice împiedică corpul să se relaxeze pe deplin și rămâne în mod constant într-o stare de entuziasm.
  • Urmați un program de somn.
    A merge la culcare și a te trezi la aceleași ore, alături de regularitatea somnului, vă va ajuta corpul să se adapteze la ritmul potrivit.
  • Explorați posibilitățile tendinței „somn inteligent”.
    Aplicațiile de urmărire a somnului vă ajută să monitorizați activitatea și etapele de somn pe tot parcursul nopții, să vă controlați ritmul cardiac și chiar să vă ofere sfaturi personalizate despre cum să vă îmbunătățiți calitatea somnului.
  • Monitorizați-vă consumul de alimente și reduceți aportul de alcool, cofeină și nicotină.
    Obiceiurile nesănătoase nu afectează doar sănătatea fizică, ci și agravează insomnia și contribuie la un somn agitat. Mâncarea excesivă are un efect similar și poate duce la probleme mai grave și tulburări digestive, așa că evitați să mâncați cu cel puțin câteva ore înainte de culcare.
Cu toate acestea, lucrul la procesul complex de îmbunătățire a calității somnului depinde nu numai de numărul de ore petrecute în pat, ci și de stilul de viață și chiar de lucrurile care ne înconjoară. Un somn sănătos, calitatea somnului, și o „capsulă de somn” ideală nu înseamnă doar alegerea saltelei sau a patului perfect, ci și la multe alte lucruri mici care creează un mediu plăcut în dormitor:
  • Accesorii: perna, lenjeria de pat, pilota sau husa de protecție trebuie să păstreze o temperatura confortabilă și să fie potrivite nevoilor anatomice și senzoriale.
  • Iluminarea ar trebui să fie moderată și să nu vă facă să vă simțiți inconfortabil. Somnul profund este posibil doar într-o cameră întunecată, așa că alegeți perdele care să nu lase lumina din exterior să pătrundă în cameră. De asemenea, radiațiile de la orice afișaj sau ecran TV au un efect negativ asupra ritmurilor circadiene.
  • Nivelul de umiditate și mirosurile pot fi reglate cu un mic difuzor de aromă și o picătură de ulei esențial. Mirosurile liniștitoare de mentă sau lavandă sunt bune pentru relaxare, dar evită mirosurile dure și zaharoase care țin creierul treaz.
Produse similare

-25%

Saltea

9600 Lei

7200 Lei

-25%

Pilotă

595 Lei

446 Lei

-25%

Aparat de masaj pentru spate

700 Lei

525 Lei

-25%

Pernă

230 Lei

173 Lei